• OB

EU-kommissionens representation bedriver Informationspåverkan dagar innan EU valetEU-kommissionens lokala kontor i Sverige finns i Stockholm. Representation har bla för uppgift att förklara hur EU:s politik påverkar sveriges befolkning, förmedla EU-information till regeringen, myndigheter och andra aktörer samt informera media om EU-arbetet. Därmed är EU kommissionen en statsliknande aktör gällande informationsspridning i Sverige.


Informationspåverkan är informationsverksamhet som riktas mot Sverige, från främmande makt eller från statsliknande aktörer, med syfte att påverka allmänhetens uppfattning och det politiska beslutsfattandet. Det är en antagonistisk handling. Utifrån studier, av främst det amerikanska valet, har myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) tagit fram en bild för att öka medvetenheten och aktsamheten kring informationspåverkan mot valet. Möjliga syften med informationspåverkan vid val är:


* Att undergräva förtroende för demokratin och samhällets funktionalitet.

* Att underminera sammanhållningen inom ett land.

* Att påverka valresultatet till främmande makts fördel.

* Att påverka politiker och tjänstemän.


Bränd areal minskar de senaste decenierna

EU representationen i Sverige kör en betald annonskampanj på Facebook. I en kort film sprider EU representationen klimatalarmistiska påstående:

"Stormar, torka, översvämningar och bränder har blivit allt vanligare."


I verkligheten har dessa katastrofer inte blivit vanligare, till och med har visa kategorier minskat de senaste decennier. Tex bränd område i södra Europa minskar successivt sedan 80-talet.


Syftet med EU representationens annonskampanj är att påverka svenska väljare med skrämselpropaganda att rösta på klimatprofilerad partier som Miljöpartiet. Enligt Mikael Tofvesson Från myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) handlar informationspåverkan om att försöka väcker starka känslor som rädsla, eftersom det gör att det källkritiska tänkandet faller bort.

Genom hot om begynnande apokalyps och bilder från naturkatastrofer vill EU representationens manipulera väljarna.


Många på Facebook reagerar negativt på kampanien:


"Jäkla klimatsekt"


" Om ni är så jäkla för klimatet, kanske ni ska börja med att sätta press på kina och alla andra asiatiska länder som står för 80%ish av hela planetens klimatproblem istället för att göra hittepåskatter som inte ens går till att försöka fixa problemet "


"Domedagen är nära, samma jävla sak på 70 talet, då hade vi tio år på oss."


Vi tycker det är synd att EU kommissionen försöker manipulera valet på ett klumpigt och arrogant sätt utan hänsyn för demokratins spelregler.


661 views0 comments

Recent Posts

See All

Information about climate changes ©2019 by Klimatbalans. Proudly created with Wix.com